Steun de opstart van kinderdagverblijf Groene Hazelaar!

Steun de opstart van kinderdagverblijf Groene Hazelaar!

Groene Hazelaar is een kleinschalig kinderdagverblijf voor kinderen van 6 maanden tot 3 jaar  geïnspireerd vanuit het antroposofisch mens- en wereldbeeld.

Drie onthaalouders zullen vanaf november 2018 kinderen elke weekdag kindjes ontvangen in de Guido Gezelleschool in Assebroek.

We willen hen begeleiden in hun ontwikkeling, door hen te omringen met warmte, liefde, gezelligheid, natuurlijke materialen, schoonheid, zorg en aandacht.

 

Visie

Het leven en werken bij Groene Hazelaar vertrekt vanuit het antroposofisch mens- en wereldbeeld.

We maken bij de Groene Hazelaar bewust natuurlijke keuzes. De materialen waarmee de kinderen spelen, waaruit en waarvan ze eten, de kledij, luiers die ze dragen en het belang dat we hechten aan natuurbeleving en buitenspel, komen voort uit een duurzaam bewustzijn.

Ritme en regelmaat geven kleine kinderen houvast. De kinderen komen op vaste dagen, ze spelen, zingen, slapen en eten, ... op steeds wederkerende tijdstippen. Door de herhaling kunnen de kinderen zich steeds beter verbinden met de activiteiten. 

We leven mee met de seizoenen, zowel buiten als binnen. Daarnaast vieren we ook op belangrijke momenten in het jaar feest, waarbij we de seizoenen ten volle samen beleven en vieren. 

De huiselijke sfeer, warmte en gezelligheid die we samen met de kinderen proberen te vinden, dragen bij tot de vele huishoudelijke taakjes en klusjes die moeten gebeuren in huis en waar we graag de kinderen bij betrekken. We koken graag samen of we werken samen in onze toekomstige potten- en bakkentuin. Nadat we alles lekker vuil hebben kunnen maken, doen we samen – soms onder begeleiding van een liedje - de afwas, we plooien de was, we vegen de vloeren, we ruimen samen op voor we gaan slapen of naar buiten gaan, enz. 

Naast, maar ook in, gezamenlijke en geleide activiteiten vinden we het belangrijk om veel ruimte te laten voor kinderen om zelf hun spel te vinden. In hun spel leren kinderen. Ze ontdekken, verkennen en verwerken de wereld in het spel dat ze zelf creëren. We laten de kinderen voornamelijk vanuit de nabootsing (van het dagelijkse leven) tot spel komen.

Iedere dag opnieuw proberen wij open en met volle aandacht in de activiteiten te staan die we met en voor de kinderen doen. 

 

Het belang van onze gemeenschap

Vandaag wordt kinderopvang vaak gezien als een instantie, een bedrijfje of een dienst aan ouders en in het verlengde, een dienst aan de gemeenschap. Wij willen onze kinderopvang graag zien als een project van de gemeenschap: voor, door en gedragen door onze (brede) gemeenschap. Groene Hazelaar wordt zo een plaats die ouders, kindbegeleiders, de school, en andere betrokkenen samen creëren. Ook in onze organisatorische vorm proberen we vernieuwend, ambitieus en passend te zijn bij ons doel. Op die manier staan wij samen, als gemeenschap, in voor de opvoeding van onze kinderen. Dat wil zeggen dat we niet enkel op pedagogisch vlak duidelijke keuzes maken, maar ook onderzoeken hoe we 'opvang' anders kunnen interpreteren en welke implicaties dat zou hebben. Deze crowdfunding campagne is slechts een eerste begin om deze gemeenschap deel te maken van dit project.

 

Waarom een crowdfunding?

 

Het kinderopvanglandschap in België is in volle ontwikkeling. Kind en Gezin en de overheid proberen, ook financieel, iets te veranderen in deze sector. Maar verandering gaat soms traag en vandaag voelen wij nog steeds een grote financiële druk om pedagogische en ecologische keuzes die wij belangrijk vinden voor de ontwikkeling van onze kinderen, te kunnen doorvoeren.

Wij werken met de subsidie van de overheid die ouders een bijdrage laat betalen voor de opvang van hun kinderen op basis van hun inkomen. Dit heet het IKG-systeem. Wij krijgen een vast bedrag per aanwezig kind per dag, ongeacht het aantal aanwezige begeleiders. Door de toekenning van het IKG-systeem kunnen kinderen van alle lagen van de bevolking en uit iedere context een warme thuis bij ons vinden. 

Samenwerkende onthaalouders zijn geen zelfstandigen of werknemers. Er is een apart statuut voor een onthaalouder die slechts beperkte vergoeding, wetgeving en bescherming omvat. Alle inspanningen en middelen komen dus van de vergoeding uit het IKG- systeem en de onthaalouders.

Het bedrag dat wij ontvangen als onthaalouder(s) in België ligt helaas nog steeds heel laag. Daarom hebben we nood aan verschillende bronnen van inkomsten om ons warme, gemeenschappelijke initiatief te realiseren.

Om ons startbudget bij elkaar te vinden rekenen we op de steun van de gemeenschap rondom ons. Iedereen die ons project een warm hart toedraagt nodigen we uit een bijdrage te leveren aan deze crowdfunding campagne!

 

Project startbudget

Aanpassingen opvangruimten

€2.000

Administratieve kosten

€500

Aankopen bio-vegetarische keuken

€2.000

Aankoop materiaal (buitenbedjes e.d.)

€2.500

Buffer voor eerste werkingsjaar

€3.000

Totaal

€10.000

 

Andere manieren om ons te ondersteunen?

Geld is leuk, nodig en het schept uiteraard vele mogelijkheden. Maar een deel van wat we nodig hebben kan ook op een andere manier tot bij ons komen. Met andere woorden, met jullie hulp kunnen we ook wat geld besparen en spullen een tweede thuis geven.

Ook sponsors zijn welkom. We kijken uit om samen te werken met bio-dynamische tuiniers en boeren voor de toelevering van groenten, en naar ecologische verzorgings-en reiningingsmiddelen!

Via deze link kan je terug vinden welke spullen we kunnen gebruiken.

 

Bedanking!

Wij willen jullie alvast hartelijk bedanken voor alle steun, fysiek, financieel of in gedachten. Enkel met die steun is het voor ons mogelijk onze Groene Hazelaar iedere dag een warme, gezellige thuis te bieden!

 

Marieke, Shirley en Yoke

namens onze Groene Hazelaar

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

11-11-2018 - Start van Groene Hazelaar!

Morgen, 12 november, opent Groene Hazelaar voor het eerst zijn deuren voor de ingeschreven kindjes! Na bergen werk te verzetten en heel wat inspanningen is het eindelijk zo ver...

We zijn blij en opgelucht dat onze opening een feit is!!

Elke steun of gift blijft echter nodig om ons initiatief te blijven waar maken.

 

Bedankt alvast aan alle sponsors groot of klein!

Herfstgroetjes,

Shirley, Marieke en Yoke

 
30-10-2018 - Eerste infoavond en kennismaking.

Het was op 30 oktober een gezellige en informatieve herfstavond voor alle ouders van de reeds aangemelde kindjes.

Leuk en verwarmend om jullie, ouders, te leren kennen :-)!

We kijken er naar uit om jullie kindjes te mogen ontvangen, eens de vergunning er is!

 

 
25-10-2018 - Vergunning in zicht!

Onze inspanningen worden beloond! Een positief zorginspectieverslag kwam ons reeds tegemoet. De laatste aanpassingen zijn in volle gang om van start te gaan!

We zijn dus in (blijde) verwachting van onze vergunning!

 

Dank voor al jullie steun en werkuren! Samen met jullie start straks onze droom!

 
03-10-2018 - Eerste stap in toekenning vergunning.
Begin oktober kwam de brandweer langs om onze locatie te inspecteren. We kregen groen licht en verwachten ons attest met goedkeuring. Een eerste stap richting vergunning!

Tags

School

Donaties

Een overzicht van de donaties voor dit project.


Jan Boury

Super initiatief! We wensen jullie veel succes!
Gedoneerd : 09-10-2018, 16:32:49
€ 50,00

Anoniem

Go, go, GO!
Gedoneerd : 09-10-2018, 21:04:55
€ 10,00

Maatje Verkinderen

Fantastisch! Tal van kinderen krijgen zo de kans een mooie respectvolle basis mee te krijgen waar ze dan de rest van hun leven de vruchten kunnen van dragen...
Gedoneerd : 10-10-2018, 13:27:35
€ 10,00

kaat van den berg

superblij met jullie initiatief ! ik ben zeker dat onze kleinkinders zich thuis gaan voelen bij jullie . Succes !!!!
Gedoneerd : 13-10-2018, 12:07:33
€ 100,00

Anoniem

Een droom is uitgekomen..... De kracht van de gedachten..... Veel succes.
Gedoneerd : 14-10-2018, 15:11:03
€ 20,00

marta gal

Gedoneerd : 22-10-2018, 11:58:10
€ 20,00

Danny Vandezande

Fantastisch project, veel succes
Gedoneerd : 27-10-2018, 08:34:32
€ 25,00

Laura Meert

Heel veel succes. Dit is een droom, die uitkomt dan nog :)
Gedoneerd : 12-11-2018, 17:15:46
€ 20,00

Celine Claeysier

Gedoneerd : 15-11-2018, 18:28:09
€ 50,00
Project afbeelding

Yoke Bondeel

Deel dit project

Status van dit project

01-01-2019
9

€ 305 van € 10 000

3,05 %